Финландия

Република Финландия е държава, разположена в Североизточна Европа. Тя граничи с Балтийско море на югозапад и с Финландския залив на югоизток, а съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия.

Финландия е една от най-слабо населените европейски държави. Повече от две трети от населението живеят на юг, където се намират най-големите градове на Финландия - Хелзинки, Тампере и Турку.

Голямо значение за оформянето на природата на страната имат ледниковите периоди през последните два милиона години. Тогава по-голямата част от сушата е била многократно покривана от мощни континентални маси лед и глетчери. Под тяхно влияние се образуват морените- най-голямата верига морени във Финландия е Салпауселкя.

В първите няколко века след Христа фински племена от Балтика нахлуват в Южна и Централна Финландия, които изтласкват заселилите се там лапи на север. През 13-ти век Швеция завладява територията на днешна Финландия. След няколко столетия шведско и руско владичество Финландия става независима държава след Октомврийската революция от 1917 г.- 6-ти декември 1917 г., което е и национален празник на страната.

Има много и изгодни предложения за почивки, екскурзии и във Финалндия. Всеки може да си купи евтини самолетни билети до Финалндия и да разгледа тази приказна страна!